Thursday, February 19, 2009

Sabar dan ikhlas

Jadi guru ni bukan senang ....susah betul. Bukan susah nak mengajar mereka tetapi hendak melayan kerenahnya. Ada tu terlalu nakal. Guru mengajar bukan hendak di dengar tetapi dimain-mainkan pula. Ada pula yang pandai sangat, belum diajar mereka dah tahu apa yang guru nak ajar. Jadi bila guru mereka mengajar, mereka mulalah buat endah tak endah. Kalau mereka ni betul-betul tahu tak apa. Ini berlagak aja pandai.....tapi bila di soal, jawapannya karut marut. Mana guru tak naik angin?
Ada pula pelajar tu terlalu lemah pick-upnya. Berpuluh kali diajar tak faham-faham. Dah sampai serak suara gurunya bercakap dan menerangkan ..Lama-lama ...ditinggalkannya aja pelajar tu.
Tapi , apapun kerenah pelajar, guru kenalah sabar banyak-banyak. Kalau semua pelajar ni baik-baik dan pandai-pandai, tak payahlah dalam dunia ni ada guru? Kan tugas guru terang-terang dituliskan ..." Mengajar dan Mendidik?" Kerjaya guru juga diwujudkan sebab ada pelajar.Kalau pelajar tak ada di dalam dunia ni, jawatan guru pun tak adalah!

No comments: