Tuesday, November 30, 2010

Thistle Hotel JB

Sebaik sampai di rumah jam 8.30 malam tadi saya merasa amat letih. Apa tidaknya, bercakap 8 jam sehari mulai hari Isnin lepas menyebabkan tekak kering dan tenaga berkurangan. Sebaik sampai di rumah rasa macam nak lemparkan aje badan di tilam tapi tak boleh sebab perut sudah berbunyi dan belum solat. Mujur Bib dah sediakan makanan. Tak lengah lagi terus buka tudung saji, cari sambal goreng dulu...Wuh! sedapnya bila di makan dengan nasi panas.
Bersama dengan guru-guru pra sekolah, tadika, tabika swasta dan seumpamanya amat menyeronokkan .Walaupun masa rehat terlalu pendek, namun saya rasa gembira kerana mereka amat memberi kerjasama semasa saya membentangkan beberapa konsep kurikulum yang terkandung dalam KSPK (KURIKULUM STANDARD PRA SEKOLAH kEBANGSAAN). Kebanyakan peserta yang terdiri daripada guru-guru non-malays amat memberi kerjasama. Pandangan dan pengalaman mereka boleh membantu memberi idea kepada rakan-rakan mereka yang lain terutama yang baru setahun dua mengajar di Tadika atau Pra Sekolah atau Taska/ki.Wou..terkejut sakan bila mendengar saya akan pulang petang ini. 14 jam dengan 7 slot masih tak cukup. Hei! Cukuplah . Saya sudah terlalu rindu dengan sambal goreng saya!
Memang tepat Kementerian Pendidikan menganjurkan kursus untuk guru-guru sebegini. Semangat patriotrik, pemahaman tentang konsep pendidikan Malaysia dapat di lontarkan dan mereka amat merasa bersyukur kerana diberi peluang berkursus .Tapi saya tak boleh lama di sana. Cukuplah dua hari tu.Itu belum dikira membuat TOT 2 hari sebelum tu. Malam ini tentu ada yang menyambung tugas saya. Dan mereka akan lebih memahami lagi tentang KSPK itu terutamanya apabila beberapa tunjang telah didedahkan. Semoga pendidikan diMalaysia bertaraf dunia dapat direalisasikan secepat mungkin.
Terima kasih, Tan....Tin....Zavita, Kamala dan yang lain-lain...!

No comments: